Print Icon
 
   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/22562000002401145_fit02097___header_alt_v2.png
   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/22562000002398021_fit20_1130_remmelt_v2.jpg
   

Het fit20 onderzoek

Beste Fit20,


Deze hele fit20 facts is gewijd aan het fit20 onderzoek* waarvan de pre-print januari jl. verscheen. Heel graag hadden we deze facts verstuurd als alle studio’s weer open waren. Helaas laat het verlossende woord uit Den Haag op zich wachten. Wij dragen deze fit20 facts op aan alle fit20'ers, en zeker de fit20'ers die door de overheidsmaatregelen al bijna 5 maanden geen fit20 hebben kunnen doen. Zonder jullie was het fit20 onderzoek er nooit gekomen. 


De interviews met ass. prof. James Steele zijn tijdens de 2e lockdown online opgenomen vanuit zijn studeerkamer in Southampton en het fit20 kantoor in Hattem.


* De oorspronkelijk titel van het onderzoek is: Long term time course of strength adaptation to minimal dose resistance training: Retrospective longitudinal growth modelling of a large cohort through training records.  Steele, J., Fisher, J., Giessing, J., Androulakis-Korakakis, P., Wolf, M., Kroeske, B., & Reuters, R. (2021, January 27).

   

Waar het begon

   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/22562000020909008_1620306557636_bram_en_james_fit20_facts_may.png
Eind januari 2018 haalde Bram Kroeske (foto links), co-founder fit20 & Head of Training, de Britse ass. prof. James Steele (foto rechts) op van Schiphol. James is één van de bekendste experts ter wereld op het gebied van ‘Sports and Exercise science’, de wetenschap die sport en beweging onderzoekt. Hij heeft heel veel onderzoek gedaan naar (kracht)training, en het soort krachttraining dat de fit20'er doet. Deze krachttraining wordt gekenmerkt door de intense moeite die je moet doen (hoeven we niets over uit te leggen 😉), de zgn. intensity of effort. En door het spierfalen waar naar gestreefd wordt...de enorme effecten die het heeft...en de weinige tijd die het kost. 

James was erg onder de indruk van wat fit20 heeft opgebouwd. Het gebruik van de fit20 Trainers App en de metingen die dat oplevert hadden meteen zijn wetenschappelijke aandacht. Hij wilde onderzoek doen naar het effect van fit20 met de data uit de Trainers App. James ontving in de loop van 2018 de geanonimiseerde data van bijna 15.000 fit20'ers die toen één tot bijna zeven jaar fit20 hadden gedaan. 

Omdat James superdruk is, behalve wetenschapper zit hij ook in Engelse en Europese adviesorganen op het gebied van sport en beweging, lagen de data een tijdje op zijn bureau in Southampton. Fast forward 2020...lockdown! Omdat James door de lockdown opeens meer tijd had heeft hij zich op de data gestort en die onderzocht. Daar komt veel bij kijken, zorgvuldige statistische analyse en samenwerking met andere wetenschappers. Dit leidde tot een indrukwekkend onderzoek.
   

Het baanbrekende fit20 onderzoek

Op 27 januari jl. verscheen de zgn. preprint van wat inmiddels ‘het fit20 onderzoek’ heet. De uitkomsten van het onderzoek zijn...tja wat voor superlatieven kunnen we bedenken? James zei zelf: Wow. Dit is wereldnieuws. Baanbrekend. Een absolute mijlpaal. Onze eigen Bram zei: Epic. En wij waren vooral allemaal een beetje stil.

Waarom is het zo baanbrekend?

   

1. Er is binnen de sport- en bewegingswetenschap nog nooit een onderzoek gedaan waar de data van zoveel verschillende beoefenaars geanalyseerd zijn, voor zo lang, en met zo’n uniform trainingsprotocol. Het is het grootste onderzoek in zijn soort ooit.

2. De conclusie van het onderzoek is ondubbelzinnig positief. Eén keer per week fit20 zorgt voor een substantiële toename van kracht én dus van conditie. Ongeacht uitgangsniveau, geslacht of leeftijd. fit20 wérkt bewijst het grootste onderzoek dat ooit binnen de sport- en bewegingswetenschap is gedaan. Nu wisten fit20'ers dat al maar ook zij hebben nog regelmatig te maken met ‘de sceptische buurman op het verjaardagsfeestje’. Vanaf nu dus nooit meer!

De kracht van ontkrachtte mythes

   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/22562000020238166_zc_v87_1603182670053_2e_plaatje_facts_okt_2020.png

Het fit20 onderzoek ontkracht twee hardnekkige mythes. De eerste mythe is dat het veel tijd kost om fit en sterk te worden, de mythe dat fit20 te mooi is om waar te zijn. De mythe dat je je meerdere keren per week in het zweet moet werken om resultaat te boeken. Of drie keer in de week moet hardlopen. Of iedere dag 10.000 stappen moet doen. Het grootste onderzoek dat ooit binnen de sport- en bewegingswetenschap is gedaan bewijst dat één keer per week trainen met voldoende ‘intensity of effort’ -zoals de fit20 training- zorgt voor een substantiële krachttoename. Kracht en fitheid toename zijn uitwisselbare begrippen zoals James hier nog eens toelicht. 

De tweede mythe is minstens zo hardnekkig. Het idee dat je iets moet doen aan het plateau (wat eigenlijk een vals plat is) dat je na ongeveer een jaar van substantiële krachttoename bereikt. De ‘plateau mythe’. Niet dus! Uit vele onderzoeken blijkt dat bij topsporters (gewichtheffers, powerlifters, rugbyspelers) altijd een plateau of plafond ontstaat. Er kan misschien een heel kleine vooruitgang geboekt worden maar dan kost dat héél véél moeite. Voor een topsporter de moeite waard, die wil net nog een iets beter of sneller record vestigen. Maar voor de gemiddelde mens die traint voor zijn gezondheid is op het plateau blijven het beste wat je kan doen! 

De natuur houdt namelijk niet van ‘eindeloze vooruitgang’ ofwel ‘the myth of endless progress’. Houden wat je hebt is de slimste overlevingsstrategie. Daarom is het voor topsporters ook zo razend moeilijk om een seconde harder te schaatsen, fietsen of te sprinten, en kost dat heel veel tijd en energie, en soms ook hun gezondheid. 

Het fit20 onderzoek bevrijdt je van het idee dat het heel veel tijd kost om fit en gezond te zijn en van het gevoel dat je bij een plateau iets anders of meer moet doen. Doe gewoon fit20 en verder wat je leuk vindt.

   

De Magic Pill

   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/22562000031570070_9_1620645726895_.png

In het fit20 onderzoek wordt bewezen dat een minimale dosering ‘intensity of effort’ krachttraining, de zogenaamde ‘minimal dose’, voor substantiële toename van kracht (= fit- en gezondheid) zorgt. De minimale dosering van één keer per week fit20. Nu lijkt dat woord minimal een beetje...wat zullen we zeggen, minimaal. Alsof je toch nog iets moet doen om het maximaal te laten worden. 


Wat wordt bedoeld met een minimal dose? 


Wij beschouwen de fit20 training eigenlijk als een medicijn, een gezondheidspil. Wanneer werkt een medicijn? De werkzaamheid wordt bepaald door drie factoren

    1. Is de pil werkzaam, doet het wat het moet doen. 
    2. Is de dosering goed, niet teveel niet te weinig. 
    3. Wordt de pil geslikt of niet. 


Als je een pijnstiller slikt moet die allereerst werken. Als je te weinig slikt, zeg een ⅕ tablet werkt het niet voldoende. Als je 5 of 10 tabletten tegelijk slikt krijg je schadelijke bijeffecten. Er is dus een ‘minimal dose’, precies de juiste hoeveelheid om het werkzame bestanddeel te laten werken voor het gewenste resultaat. 


De fit20 gezondheidspil is substantieel werkzaam. De dosering is goed om een substantieel effect te veroorzaken. En...voor de meeste mensen is het slikken van de ‘fit20 pil’ heel goed te doen! Het kost weinig tijd, niet omkleden, je hebt een afspraak en je fit20 trainer. Het fit20 onderzoek heeft de werkzaamheid van de fit20 gezondheidspil (met vlag en wimpel) bewezen.

   

Maar als ik nou een marathon wil lopen?

   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/22562000031570070_1_1620645725734_14.03.38.png

fit20 zorgt voor een substantiële toename van kracht. Zoals fit20'ers merken zorgt een toename van kracht ook voor een toename in uithoudingsvermogen en conditie. Een toename van kracht zorgt voor een verbetering van alle 10 biomarkers zoals Bram in de Lockdown serie uitlegt. Daarom staat kracht op nummer 1 van de biomarkers. Kracht is leidend. Als je sterker wordt gaat alles beter en word je in alle opzichten gezonder. 


Maar als je nou een marathon wilt lopen, is fit20 dan voldoende? Om deze vraag te beantwoorden moet je het verschil begrijpen tussen trainen voor je gezondheid en trainen voor een bepaalde sportieve prestatie of een bepaald sportdoel.

fit20 zorgt voor een overdraagbare conditie, wij noemen dat ook wel de fit20 conditie. Ga je trainen voor een marathon dan krijg je een ‘marathon’ conditie. Supergoed om een marathon te lopen maar niet goed als je wilt sprinten. Of de elfstedentocht wilt schaatsen. Of de tenniscompetitie wilt winnen. Je moet daar anders voor trainen. Daarom moeten atleten die een triathlon doen (zwemmen, fietsen en rennen) voor ieder apart onderdeel een aparte conditie opbouwen. Voor iedere verschillende sport heb je specifieke vaardigheden en een specifieke conditie nodig, en die moet je trainen. 

fit20 zorgt voor een toename van kracht en voor een overdraagbare conditie. Dit legt een fundament onder je hele leven en je gezondheid. Oók als je een marathon wilt lopen. Je moet dan nog wel apart trainen voor je marathon-vaardigheden en je marathon-conditie. Als je gezond en fit oud wilt worden, met energie en kracht voor een gelukkig leven, doe dan wekelijks de fit20 gezondheidstraining en stop daar nooit meer mee 😊!
   
   
   
   
 
This email was sent by nieuwsbrief@fit20.nl to apeldoorn@fit20.nl
fit20 | Konijnenbergerweg 3, 8051 CC Hattem
Companyfit20 | E-mailinfo@fit20.nl | Tel(085) 303 13 80